Er is niet veel wetenschappelijke informatie over de aura te vinden. Toch is er wat bewijs voor het bestaan van energie velden. ›De onderzoeksresultaten van fysiologe Valerie Hunt en het Institute of HeartMath laten zien dat ons energielichaam permanent beïnvloed wordt door de interactie met andere mensen en dieren.

Bioenergy demonstration by Doctor Valerie Hunt

›‘ Wanneer we in een groep zijn, dan hebben we interacties; mijn veld ontmoet jouw veld en in de interactie veranderen we. Toch komt het soms voor dat wanneer twee velden elkaar ontmoeten, er niets verandert, of dat slechts één van de twee verandert.’ ›Valerie Hunt vermoedt dat de interne dynamiek van ons energieveld – dat wil zeggen, de ‘ladingen’ in ons energieveld in de vorm van persoonlijke emotionele gevoeligheden- mede bepaalt met welke velden we resoneren.’ – Valerie Hunt

›Valerie Hunt vermoedt dat de interne dynamiek van ons energieveld – dat wil zeggen, de ‘ladingen’ in ons energieveld in de vorm van persoonlijke emotionele gevoeligheden- mede bepaalt met welke velden we resoneren.

Conclusies onderzoek Valerie Hunt

›Valerie Hunt was in de jaren 70 als een van de eerste wetenschappers in staat om het elektromagnetisch veld rondom het menselijk lichaam te meten. Van lage frequenties tot hoge frequenties. ›Haar onderzoek laat zien dat er een relatie bestaat tussen het gemeten frequentiepatroon en de aard van het waarnemingsvermogen van een persoon. ›Bij mensen met een hoog bewustzijn, zoals een trance staat worden hogere patronen gemeten.

Aura’s lezen

Er zijn verschillende manieren waarop een persoon een aura kan lezen. Helaas is niet iedereen hier gevoelig voor. Maar het is zeker de moeite waard om uit te proberen of je het kunt! Wanneer een persoon de manieren waarop hij of zij informatie binnenkrijgt leert herkennen en gebruiken wordt dit mogelijk.

4 manieren om informatie binnen te krijgen:

Helderziendheid ›

Helderziende mensen zien dingen letterlijk voor zich die niet door anderen worden waargenomen. Dit kunnen letterlijke objecten zijn, geesten of energieën van anderen. Sommige mensen zien aura’s. Anderen zien allerlei dingen voorbij komen in hun geest. Ze zien ze als het ware voor zich. Dit kun je hier onder rekenen.

Helderhorend ›

Helderhorenden horen letterlijk dingen die niet bestaan in de vorm van geluidsgolven. Dit kunnen woorden zijn, zinnen of geluiden. Ze krijgen informatie binnen waar ze geen weet hebben.

Helderwetend

Helderwetenden krijgen informatie door. Gewoon uit het niets. Je weet ineens iets wat je eigenlijk niet kunt weten. Dit komt zonder woorden, zonder beelden en geluid door.

›Heldervoelend

Dit is de manier die het beste werkt bij de meeste mensen. Door te voelen of iets goed of slecht aanvoelt kun je veel vertellen. Sommige mensen voelen direct wat anderen voelen. Of ze pikken emoties op van de ander.

Kan iedereen aura’s lezen?

Niet iedereen is even gevoelig voor de subtiliteiten van de intuïtie. Echter iedereen is in staat om dit te ontwikkelen. Je zult zien dat je je gevoeligheid kunt trainen. Door op te letten hoe je je voelt gedurende de dag en je hier bewust van te worden. Je zult zien dat afhankelijk van de kamer of aanwezigheid van mensen er informatie binnen komt. Je kunt dit dagelijks trainen. Gevoeligheid is een vaardigheid die goed te ontwikkelen is.

Wat je hiervoor nodig hebt is eerlijkheid tegen jezelf. Leer te herkennen of iets een gedachte is die uit jezelf komt of dat het intuïtieve informatie betreft. In mijn ervaring is eerlijkheid, wat mensen tegenhoudt een goede band te ontwikkelen met zijn of haar intuïtie. Ik zal spoedig een stuk schrijven over het herkennen van informatie van het intuïtie. Gebaseerd op het onderzoek wat ik hiernaar heb gedaan.

Hieronder vindt je alvast een stukje over het verschil tussen je ego stem en de stem van je intuïtie.

De meeste mensen hebben een sterke voorkeur naar één of twee van de hiervoor genoemde mogelijkheden van informatie binnenkomsten.

Hoe weet je wat je intuïtie is, of je (ego) gedachten

›Onder ego wordt vaak verstaan, de stem die veel mensen volgen de gehele dag, dit is de denkende stem.

Ego: ›

 • Dreigend, als je dit niet doet, dan …
 • Werkt met angst en consequenties. ›
 • Ziet de wereld in beter en minder goed

›Intuïtie: ›

 • Eerste wat in je opkomt ›
 • Niet dwingend, geen dreigingen ›
 • Stil ›
 • Oordeelt niet

Voorbereiding op ‘lezen’

›Het is belangrijk dat je een aantal oefeningen doet voordat je gaat lezen. Om ervoor te zorgen dat je in de juiste staat bent om informatie door te krijgen zonder daarbij je eigen vooroordelen en gedachten een rol te laten spelen. ›Ook is het de bedoeling dat je jezelf niet verliest tijdens het lezen. Zorg ervoor dat je jezelf blijft voelen.

 • ›Vraag de cliënt om zijn of haar naam (en geboortedatum) hardop uit te spreken. ›
 • Vraag in gedachten tegen de persoon die je gaat lezen of  je zijn of haar roos mag lezen. ›De roos is iets wat je voor je ziet in je gedachten. (bij de meeste mensen). Je vraagt of je de roos mag zien en ziet een bloem. Dit kan allerlei vormen en kleuren hebben. Neem even de tijd om het goed te bekijken, je zult zien wat je  moet zien. ›Kijk welke beelden, gevoelens of gedachten je binnen krijgt en geef ze terug aan de persoon die je leest.
 • ›Centreren: ›

Leg je focus in het centrum van je hoofd met je gedachten. Stem je af op de dingen die je voelt en denkt op dat moment. ›Je kunt ook een keer diep ademhalen en de spieren in je gezicht en hoofd aanspannen voor een seconde of twee. Laat hierna de spanning gaan en haal een aantal keer diep adem. Stel je voor dat de lucht door je hoofd gaat en deze schoon spoelt.

 • ›Gronden/ aarden: ›

Doe een oefening om jezelf te aarden. Bijvoorbeeld door een denkbeeldige draad vanuit het punt onder je navel door je stuit heen, naar beneden de aarde in te trekken. Trek deze zover de aarde is als voor jou nodig is. ›Je kunt ook je voeten op de aarde zetten en je even bewust maken van de aarde onder je voeten. ›Zorg dat je je veilig voelt in jezelf.

 • ›De Zon:

›Stel je voor dat er een zon staat op ongeveer een halve meter boven je hoofd. Stel je voor dat hier liefde en licht uit komt. ›Laat de energie en de kleur van je zon door je lichaam stromen.

 • Ruimte reinigen en in eigendom nemen:

Ben je bewust van de energie in de ruimte waarin je je bevindt. ›Grond de ruimte. ›Stel je voor dat alle zware en negatieve energie wordt weggezogen naar het middelpunt van de aarde. ›Geef de ruimte een kleur die je prettig vindt.

 • ›Energiekanalen zuiveren: ›

Zuiver je energiekanalen in je voeten, handen, armen en wervelkolom door je voor te stellend dat er gouden balletjes doorheen rollen. ›Laat het gouden licht door al je energiekanalen stromen en voel hoe de gouden balletjes je energiekanalen zuiveren.

 • Energie laten stromen:

Het gaat hierbij erom dat je balans vindt tussen aarde energie en kosmische energie. ›Zie en ervaar hoe de aardse en kosmische energie met elkaar vermengen. Hoe zij in cirkelende bewegingen, als een spiraal om elkaar heen draaien. ›Ervaar hoe deze beide energieën door je lichaam stromen en langs de ruggengraat bewegen. ›Stel je voor dat deze energie altijd in jouw aanwezig is en continu krachtige aardse en zuivere kosmische energie aanvoert.

 • ›Neutraliteit: ›

Schep ruimte en stilte in jezelf waardoor je in staat bent zonder oordeel te zijn.

 • ›Chakra’s instellen:

›Zet je eerste, tweede en 3e chakra op lees stand. Dit betekent dat je ze een beetje dichtdraait met je gedachten. Op deze manier kun je beter gegrond blijven. ›De 4e chakra, je hartchakra kun je helemaal open zetten. ›Het 5e, 6e en 7e chakra mag je open zetten op een manier die voor jou prettig aanvoelt.

 • ›Gidsen ›om hulp vragen:

Vraag je gidsen je te begeleiden tijdens het lezen.

Het lezen

›Ga tegenover de persoon zitten die je gaat lezen, op een afstand die voor beiden prettig aanvoelt. ›Vraag de persoon een open houding aan te nemen. ›Vraag hardop toestemming aan de persoon die je gaat lezen. “Mag ik je lezen”. ›Als dit mag kun je de persoon vragen zijn naam en geboortedatum te zeggen.

›Het volgende is de manier waarop ik het geleerd heb op mijn opleiding. Ik pas dit niet altijd toe, omdat het zonder ook prima lukt. Maar kies je eigen manier: ›

 • Kies naar aanleiding van de naam in gedachten een kleur.
 • ›Laat de persoon die je gaat lezen nogmaals zijn of haar naam hardop zeggen en kies een kleur die daar boven ligt. Doe dit op gevoel. Dit  noemen ze de leeskleur. ›Maak de leeskleur schoon in gedachten. Dit betekend dat je in gedachten de energie van anderen eraf haalt.
 • ›Je kunt in gedachten een datum op deze kleur zetten. ›Breng in gedachten de kleur als een bal boven je kruin, in je handen en boven je voeten.

Er zijn drie technieken die vaak worden gebruikt bij het lezen van aura’s.

 • ›De roos ›
 • Aura lagen lezen ›
 • Chakra’s lezen

De Roos

Het lezen:

 • ›Vraag de persoon nogmaals zijn naam hardop uit te spreken. ›
 • Je begint met het lezen van ‘de Roos’ ›Zeg in gedachten vanuit een open hart ‘hallo’ tegen de persoon die tegenover je zit en vraag in gedachten of je zijn/ haar roos mag lezen. ›Het kan zijn dat je de naam van de persoon tegenover je enkele malen moet horen. ›
 • Kijk vervolgens naar de roos. ›Je kunt de roos op verschillende manieren waarnemen. Sommigen zien heel duidelijk een roos, anderen voelen de roos of krijgen specifieke gedachten als ze om de roos vragen. Even voor de duidelijkheid, dit is in gedachten.

›Zoals ik eerder aangaf hoeft de roos geen werkelijke roos te zijn. Er zijn meerdere gebieden die iets vertellen over de roos:

De wortels geven informatie over:

 • De woon- en werksituatie. ›
 • Je gronding, de plek die je in de aarde inneemt.
 • En hoeveel ruimte je inneemt. ›Familie- en gezinssituatie.
 • ›De manier waarop de persoon is geworteld.

›De stengel geeft informatie over:

 • ›Levensloop, van het verleden toto het heden. ›
 • Waar de stengel ontstaat is het punt waar iemand is geboren, de bovenkant is de huidige tijd.
 • ›De stengel laat zien wat er in die periode is gebeurd. Door middel van symbolisme. ›Je kunt bijvoorbeeld zien dat de stengel gebogen is, geknakt of een andere kant op is gegroeid. ›Ook kun je kijken naar de dikte en de kleur van de stengel. Wat zie je hierin? ›
 • Zijtakken kunnen iets zeggen over eventuele kinderen.
 • ›Een ruwe stengel zegt iets over een ‘zware’ levensperiode. ›
 • De stengel kan iets vertellen over de lichaamshouding en de levenshouding.

›De bloem geeft informatie over: ›

 • Hoe de persoon die je leest nu in het leven staat. ›
 • Staat de bloei in de knop? ›Is hij gesloten? ›Hangt hij slap? ›of is de roos krachtig? ›
 • Hoe krijg jij deze informatie binnen en wat komt er bij je binnen als betekenis? ›
 • Geeft deze informatie terug aan de persoon die je leest.

Boven de roos staat een zon, kijk wat de bloem en de zon doen.

›De zon geeft informatie over: ›

 • De manier waarop de persoon die je leest is verbonden met zijn levensdoel. ›
 • Als de bloem zich van de zon afkeert, kan dit erop wijzen dat de persoon nu niet sterk is verbonden met zijn levensdoel. ›Als de bloem naar de zon kijkt wel. ›De zon kan er ook niet zijn.

De verschillende lichamen

Een tweede manier om een aura te lezen is het bekijken van de verschillende lichamen. Ik heb hiervoor geen wetenschappelijk bewijs, maar er wordt vooralsnog vanuit gegaan dat er zeven auralagen zijn die je omringen. Deze auralagen corresponderen allen met een van de chakra’s.

Ieder van deze lagen representeert een onderdeel van jezelf. Bijvoorbeeld, je fysieke lichaam verteld iets over hoe je gezond je lichaam is. Waar eventuele knelpunten zitten en waar je aan kunt werken. Het emotionele lichaam laat zien wat je voelt en waar eventuele stukken zitten die veel pijn opleveren enz.

Als ik een van deze lagen lees bij een persoon zegt dat vaak veel over deze persoon zelf. Je kunt deze informatie terug koppelen naar de desbetreffende persoon. Ik vind dat het derde lichaam, het mentale lichaam, vaak veel zegt over de manier waarop een persoon informatie opneemt en of deze persoon nieuwe informatie toelaat.

Je kunt gewoon kijken hoe deze lagen voor je aanvoelen. Vraag of je een van de lagen van een persoon mag voelen. En je zult zien dat er een sensatie over je heen komt die je dit laat zien/ voelen/ horen enz.

Energie lichaam: (lagere etherische aspecten):

 • ›Etherisch lichaam
 • ›Emotioneel lichaam ›
 • Mentaal lichaam ›
 • Astraal lichaam

Causaal lichaam

 • ›Etherisch causale lichaam ›Universele- liefde lichaam/ Celestial body ›Ketherisch- causale lichaam
1. Estherische  lichaam

Kleur: Grijsachtig lichtblauw

Materiaal

 • Lijkt het meest op het fysieke lichaam. Heeft dezelfde opbouw incl. alle anatomische delen en organen.
 • Samengesteld uit fijne energie lijnen.
 • Pulseert in cycli van ongeveer 15 tot 20 per minuut

Plaats

 • 0,5 tot 5 cm
 • Dichts bij het fysieke lichaam

Functie

 • Representeert fysieke lichaam.
 • Connectie met root (1e) chakra
2. Emotioneel lichaam

Kleur

 • Alle kleuren van de regenboog.
 • Van heldere en stralende kleuren tot donkere, modderige schakeringen

Materiaal

 • De structuur is vloeiender dan het etherische lichaam. Het vormt geen duplicaat.
 • Fijne substantie in een continue vloeiende beweging.

Plaats

 • 2,5 tot 7,5 cm van het lichaam.
 • Het volgt in grote lijnen de omtrek van het fysieke lichaam.

Functie

 • Verbonden met gevoelen en gevoelens.
 • In dit lichaam vind men vastgehouden emoties en pijn.
 • Connectie met 2e chakra
3. Mentale lichaam

Kleur: Helder geel licht.

Materiaal

 • De structuur is samengesteld uit fijnere substanties en elk daarvan is verbonden met gedachten mentale processen

Plaats

 • 7 tot 20 cm vanaf het fysieke lichaam
 • Het omringt het emotioneel lichaam

Functie

 • Verbinding met het derde chakra
 • Verbinding met onvoorwaardelijke liefde
4. Astraal lichaam

Kleur

 • Kleurwolken, mooier dan het emotioneel aura.
 • Veel roze

Materiaal: Maakt veel contact met de aura’s van anderen.

Plaats: 15 tot 30 cm vanaf het fysieke lichaam

Functie

 • Brug tussen de lagere aura niveaus en de hogere.
 • Connectie met de astrale dimensie
 • Connectie met 4e chakra

Hogere etherische lagen

5 etherisch –causaal lichaam

Kleur: Kan variëren in kleur

Materiaal: Dit niveau word door klank geschapen. Klanken hebben hier de sterkste helende kracht.

Plaats: Ongeveer 45 tot 60 cm vanaf het lichaam

Functie

 • Bevat een blauwdruk van het fysieke lichaam
 • Wanneer ziekte zich manifesteerd, is dit het niveau om het te helen.
 • Connectie met 5e chakra (keel chakra)
6. Universele – Liefde lichaam

Kleur

 • Pastel kleuren
 • Zilver licht

Materiaal: Sterke vibratie

Plaats: 80 tot 90 cm van het lichaam

Functie

 • Emotionele laag van de hogere lichamen
 • Connectie met 6e chakra
7.  Ketherisch- causaal lichaam

Kleur: zilveren

Materiaal: Fijne gouden- zilveren draadjes

Plaats: 75 tot 100 cm van het lichaam

Functie

 • Mentale laag van de hogere lichamen
 • Verbinding met het universele bewustzijn
 • Connectie met 7e chakra, het kruinchakra

Lezen van de Chakra’s

Waar kun je op letten bij het lezen van de chakra’s. ›

 • Zijn er chakra’s die er op het eerste gezicht uitspringen of nauwelijks opvallen. ›
 • Hoe bewegen de chakra’s zich? ›
 • Wat is je eerste indruk? ›
 • Zijn de chakra’s open of gesloten ›
 • Kijk naar hun kleur en de betekenis ervan ›
 • Kijk naar de verbinding van de chakra’s met elkaar. ›
 • Zijn er belemmeringen? ›
 • Wat krijg je allemaal nog meer door?

Er is veel gezegd en geschreven over de chakra’s. Dit is een onderwerp op zich. Waar anderen veel meer over onderzocht hebben dan ik.

Bronnen

The human Energy Field and Sound Therepy 2001 Valerie Hunt artikel

De hele olifant in beeld, Marja de Vries. Pagina 137.

›Reader Energetica, NEM academie 2008-2016 van de New Energy Movers in Breda.

›https://gostica.com/aura-science/layers-of-the-aura ›

Licht op de aura, Barbara Ann Brennan 24e druk 2019