We weten natuurlijk allemaal wat een menstruatie is. Op school hebben we geleerd wat er gebeurd in een vrouwenlichaam en waarom vrouwen het hebben. Vaak wordt er niet veel meer verteld dan dat. Het irritante gedoetje waar vrouwen last van hebben en waar ze zelf maar spullen voor moeten kopen zodat ze er geen last van hebben. Oh en, om het niet te laten zien… We zouden geen ongelukjes willen.

Vrouwen hebben een menstruatiecyclus van ongeveer 28 dagen. De lengte van een cyclus verschilt echter enorm van vrouw tot vrouw. Iedere vrouw weet dat er vrouwen zijn die cyclusen hebben van 2 weken of 30 dagen. Zeggen dat er een vaste tijd is voor menstruatiecyclussen geeft aan dat vasthouden aan standaard data niet gaat werken wanneer het om cyclussen gaat.

Maar menstruatie is veel meer dan dat. Het is een integraal onderdeel van jezelf. Het is een cyclus waardoor je je leven leeft. Hier wil ik het over gaan hebben. Het enorm onderschatte vermogen van je lichaam om zich te herstellen door middel van cyclussen. Maar ook enkele andere interessante feiten over de menstruatie.

Mythes ontmanteld

1. Je vagina is niet ‘vies’

Dit kan ik op twee niveaus uitleggen:

Ten eerste het lichamelijke niveau: Je hoeft je vagina niet te reinigen! Je vagina is een zelfreinigend orgaan. Wat ik hiermee bedoel is dat er niets in je vagina hoeft te worden gebruikt om het schoon te houden. Je mag natuurlijk onder je vagina best water gebruiken om het schoon te houden. Daar is niets mis mee.

Daarnaast wil ik het nog hebben over het mentale niveau van deze uitspraak. Niets aan jouw is vies. Jij bent precies goed zoals je bent. Je lichaam is heilig en functioneert precies zoals het bedoeld is. Laat niemand je vertellen dat er iets verkeerd is aan je vagina. Je vagina is er voor jouw zodat je deze kunt gebruiken. Ook ongesteldheid is er met een reden. Je hebt ongesteldheid nodig om je lichaam in balans te houden, het is een resultaat van een gezonde hormoonhuishouding. En als je dat wilt kun je kinderen krijgen. Allemaal top dus!

Ga je ook alsjeblieft geen zorgen maken over de vorm van je vagina en alles wat daarmee verband houdt. We vinden het geweldig om vrouwen onzeker te maken over alles wat er maar los en vast zit aan hun lichaam.

Ik realiseer me dat deze informatie een tikje over verduidelijking kan zijn, maar het is kennelijk nog steeds nodig om dit te verduidelijken. Gezien het feit dat er nog steeds niet met respect mee om wordt gegaan en dit nog steeds geen algemene kennis is. Erg triest dat dit zo moet zijn…

2. Je bent niet ‘onrein’ als je ongesteld bent.

Ik ben hier niet om bepaalde culturen af te kraken. Maar wel om af te rekenen met onterechte informatie over ongesteldheid en de dikke discriminatie die hiermee gepaard gaat.

Je bent op geen enkele manier ‘onrein’ als je ongesteld bent. Ik weet dat bepaalde mannen dit tegen ons zeggen. Dit is machtsmisbruik. Het plaats vrouwen onder de man en dat is niet oké.

Hetzelfde geldt voor mensen die tegen een vrouw zeggen dat ze niet op de bank mogen zitten als ze ongesteld zijn. Ik ken niet een vrouw die ooit de bank heeft beschadigd door erop te gaan zitten. Dus als dit soort mensen hun bakkes willen houden zou dat fijn zijn!

3. Je verliest geen enorme hoeveelheden bloed als je ongesteld bent.

Natuurlijk verschilt dit van vrouw tot vrouw. Ook dit thema kun je niet over één kam scheren. Maar de gemiddelde vrouw verliest ongeveer 60 tot 70 milliliter bloed. Dit is natuurlijk maar heel weinig.

Bloedverlies bij ongesteldheid

Vrouwen boven de 42 hebben het meeste bloedverlies.

4. Ongesteldheid is duur

De gemiddelde vrouw betaalt over haar leven ongeveer €5.000,- aan ongesteldheid materiaal. Dit is waarom steeds meer mensen vinden dat er een vergoeding moet worden uitgekeerd aan vrouwen ter compensatie. Tenslotte kun je voor €5000,- veel leuke dingen kopen.

Wil je dit enorme bedrag verlagen? Denk dan eens na over herbruikbare opties zoals ondergoed dat bloed opvangt,  menstruatiecups en herbruikbare pads, bijvoorbeeld van bamboo materiaal. Dit zijn serieuze bedragen waar we het hier over hebben. En dan hebben we nog niet over de kosten van de pil, make up, duurdere kleding en pink tax.

Er zijn tegenwoordig veel alternatieven op tampons en wegwerp maandverband. Zoek deze eens op!

Menstruatie cups
Herbruikbare maandverbanden/ pads
Menstruatie ondergoed

5 Het is veilig om de pil door te slikken.

Ongeacht of je het voordeel ervan in ziet om ongesteld te worden wanneer je de pil slikt. Is het volledig veilig om de pil door te slikken.

Van oorsprong werd de stopweek ingebouwd zodat ze beter geaccepteerd werden door bepaalde geloven.

6. Het maagdenvlies

Adam Ruins Everything – The Truth about the hymen

7. Planten gaan niet dood in het bijzijn van menstruerende vrouwen.

Ik weet niet in welk gedeelte van de wereld mensen dit geloven, maar hij is erg bijzonder.

Even voor de duidelijkheid. Sommige mensen denken dat planten dood gaan als menstruerende vrouwen ze aanraken. Dit is niet waar. Als dit waar zou zijn zou ik de helft van mijn loon moeten terug betalen aan alle boomkwekers waarvoor ik gewerkt heb…

Toch ben ik heel erg benieuwd of er inderdaad een invloed is van menstruatie op planten. Tenslotte hebben beide te maken met cyclussen. Daarnaast werkt menstruatiebloed als een groeiversneller voor planten. Veel mensen gebruiken menstruatiebloed voor de planten die ze in huis hebben. Nu heb ik al eerder duidelijk gemaakt, dat ik voor dit onderdeel mezelf niet ga focussen op wetenschappelijk onderzoek. Maar juist op het punt dat het belangrijk is dat je leert vertrouwen op je intuïtie met betrekking tot dit thema. Daarom sla ik het wetenschappelijke stuk over.

Menstruatiebloed is energetisch heel sterk. Menstruatie is een onderdeel van het proces dat leven creëert. Dit maakt het uniek en in te zetten voor onder andere het kweken of laten groeien van planten.

Menstruatiebloed heeft een voedende energie en de capaciteit om te helen. Eeuwenoude culturen waren zich hier bewust van en gebruikten deze energetische kwaliteiten van menstruatiebloed en soms ook de fysieke vorm.

Dit geld overigens niet alleen voor het bloed. Tijdens je gehele menstruatiecyclus heb je het vermogen tot het creëren van nieuwe dingen.

8. Vrouwen die ongesteld zijn hoeven niet in een aparte kamer te slapen.

Deze spreekt redelijk voor zich. Het doet niemand pijn om in de buurt te zijn van een slapende menstruerende vrouw.

9. Bewegen en sport kunnen het “vloeien” beperken.

Bewegen en sport kunnen juist helpen de pijn te verzachten.

10. Alleen vrouwen worden ongesteld

Niet alle vrouwen worden ongesteld en mannen kunnen net zo goed een menstruatie cyclus hebben. Transgender mannen worden ongesteld evenals sommige Transgender vrouwen niet ongesteld worden.

Maar dat is niet het enige wat ik hiermee bedoel. Mannen worden net zo goed beïnvloed door hormonen.

Ik heb een baas gehad die last had van hormoonschommelingen. Het enige probleem was dat hij hier nooit mee om had leren gaan. En zich er niet zo bewust van was dat zijn boosheid en angsten het gevolg waren van zijn hormoonafwijking. Hij nam zichzelf en anderen daarom enorm serieus.

In dit soort gevallen is het handig om te leren werken met je intuïtie. Zodat je leert luisteren naar signalen die je intuïtie je geeft. In plaats van dat paniek stemmetje.

Ik kan niet iedere mythe noemen die er bestaat rondom menstruatie, want deze lijst zou oneindig worden.

Vrouwen die niet aan de pil zijn en samenleven worden tegelijkertijd ongesteld.

Ja en Nee, er zijn verschillende studies gedaan over dit fenomeen. Veel van deze studies zeggen dat dit niet waar is. Ik weet niet hoe deze studies uitgevoerd zijn. Maar voor zover ik kon lezen werden deze studies gedaan met vrouwen die van een leeftijd zijn dat ze aan de pil of andere middelen moeten zitten om zwangerschap te voorkomen.

Ik weet wel wat mijn moeder zij die in een nonnenklooster heeft gewerkt. En even voor de duidelijkheid, deze vrouwen waren niet seksueel actief en zaten zeer waarschijnlijk niet aan de pil. Zij zegt dat deze vrouwen grotendeels tegelijkertijd ongesteld werden. We kennen deze verhalen allemaal. Heel veel vrouwen ervaren dit of lijken dit te ervaren.

Ik laat daarom het antwoord nog even in het midden.

Daarnaast wil ik er het volgende verhaal aan toevoegen. Mijn inmiddels overleden oma was op haar 18e nog niet ongesteld. Toen haar moeder ongerust naar de doctor ging, raadde hij haar aan om haar naast enkele ongestelde zussen te laten slapen. Een paar weken daarna werd ze ongesteld.

Ik zeg niet dat ik een wetenschappelijke verklaring hiervoor heb. Maar er zijn zoveel verhalen zoals deze, dat het in ieder geval de aandacht verdient.

Wat je verteld wordt over menstruatie vs wat we werkelijk ervaren

Er zijn een hele hoop symptomen die iets te maken kunnen hebben met ongesteldheid. Deze symptomen bestaan en dat is oké. Maar deze symptomen komen langen aan niet bij iedereen voor en als ze voorkomen wil dat niet zeggen dat er conclusies kunnen worden getrokken uit deze data.

We moeten af van het idee dat we denken dat we een vrouw kunnen vertellen wat ze wel en niet mee gaat maken of mee maakt. Een vrouw is zelf goed in staat om aan te voelen wat er aan de hand is met haar lichaam en hoe ze zich voelt.

Waarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van je menstruatiecyclus?

De menstruatiecyclus doet veel met je vermogen tot presteren, je emotionele toestand en vele andere zaken. Wanneer je weet wat je op dat moment het beste kunt doen. Gaat het leven een stuk makkelijker. Je zult je ook veel minder afvragen waarom je bepaalde dingen het ene moment wel lukt en het andere niet.

Er wordt vaak verwacht van mensen dat ze op hetzelfde constante niveau functioneren. Dit gaat enorm in tegen de kracht die je als vrouw hebt. De kracht waarin je het ene moment supergoed bent in het een en het andere moment supergoed in het andere. Realiseer je waar je krachten liggen en gebruik deze zoals het jouw uitkomt!

Menstruatie cyclus

Fase 1:

  • Winterfase.
  • Waar de fases beginnen en eindigen kan voor iedere vrouw anders zijn. Maar over het algemeen wordt deze fase gekenmerkt door het begin van de menstruatie.
  • Hormoon levels kunnen laag zijn.
  • Bloeden/ ongesteld worden
  • In jezelf gekeerd zijn
  • Wijsheid
  • Introspectie
  • Intuïtie
  • Onderbewustzijn
  • Rust
  • Dingen langzamer doen
  • Spiritueel
  • Laten gaan
  • Tijd nemen voor jezelf
  • Niets moeten
  • In deze fase heb je de unieke gave om dingen weg te nemen die je niet wilt.

Fase 2

  • Lente
  • De week na je menstruatie. Of wanneer je menstruatie bijna over is. Bepaal voor jezelf wanneer je in deze fase zit. Zoals ik eerder vertelde kan dit voor iedere vrouw anders zijn.
  • Oestrogeen verhoging wordt in gang gezet. Veel vrouwen voelen zich hier prettig bij.
  • Verjonging
  • Energie
  • Laat het oude gaan en bereid je voor op het nieuwe.
  • Reinigen, letterlijk en figuurlijk
  • Je goed voelen
  • Dynamisch
  • Goede tijd om te leren
  • Concentratie
  • Onderzoek doen
  • Actief
  • Vernieuwing
  • Creativiteit
  • To do’s
  • Creatieve ideeën op papier zetten

Fase 3

  • Deze fase vind plaats rond de ovulatie.
  • Goede tijd om te communiceren, te spreken voor groepen, afspraken te maken, solliciteren, daten
  • Risico’s nemen
  • Nieuwe activiteiten uitproberen
  • Expressief
  • Afspraken
  • Empathie
  • Productiviteit
  • Creativiteit
  • Redenering
  • Teamwork
  • Relaties vormen
  • Emotioneel

Fase 4

  • Fase 4 betreft de week voor je menstruatie. Over het exacte tijdstip wordt gediscussieerd. Wordt vaak geassocieerd met het seizoen herfst.
  • Sort things out and get things done.
  • Deze tijd staat erom bekend dat je veel dingen voor elkaar krijgt en gedaan krijgt.
  • Gebruik deze tijd om dingen af te werken. Het is een natuurlijke staat waar de natuur rekening mee gehouden heeft. Door je extra in staat te maken om dingen gedaan te krijgen net voor je ongesteldheid, wanneer je daar even niet de energie voor hebt en energetisch gezien beter bij jezelf kunt blijven.
  • Actief
  • Creatief
  • Toenemende bewustwording
  • Out of de box denken
  • Problemen oplossen
  • Assertiviteit

algemeen

  • Fases kunnen variëren in lengte.
  • Niet iedereen ervaart de fases hetzelfde.
  • Niet iedereen is het erover eens wat de winter, zomer, lente en herfst fase is. Dit is oké.

Note van de auteur

Helaas kan ik geen stuk maken over menstruatie zonder het misbruik en de valse informatie met betrekking tot het onderwerp ‘menstruatie’ aan te kaarten. We wonen nog steeds niet in een wereld van heldere en complete informatie. Vrouwen hebben niet de complete informatie die ze nodig hebben om te begrijpen wat er gebeurd met hun lichaam wanneer ze ongesteld worden en de cyclus die daarmee is verbonden. 

De wetenschap probeert ons te vertellen dat menstruatie iets statisch is. En als de wetenschap het niet is die ons verkeerde informatie geeft, zijn het wel de mensen in onze buurt.

De schaamte die nog steeds gepaard gaat met ongesteldheid is enorm.  Het lijkt alsof jonge jongens het iets engs lijken te vinden. En meisjes net zo goed in staat zijn om mee te doen aan het pesten ook al begrijpen zij het wel. Deze jonge jongens en meisjes zijn zich wellicht niet bewust van de enorme schade die schaamte rondom menstruatie veroorzaakt wereldwijd. Ik zal jonge kinderen hier niet op aanspreken. Maar we weten allemaal diep in ons hart best dat iemand vernederen om iets waar je niets aan kunt doen niet oké is.

Ik vind het weerzinwekkend dat veel volwassenen nog steeds dezelfde houding hebben tegenover ongesteldheid. Ook als ze opgroeien. De manier waarop bepaalde culturen vrouwen vertellen dat ze onrein zijn, niet op de bank mogen zitten, niet mee mogen doen aan rituelen of geloofsbeleid tijdens hun ongesteldheid richt meer emotionele schade aan dan we ons kunnen voorstellen.

Het wordt tijd dat wij kinderen gaan onderwijzen in de impact van ongesteldheid op het leven van vrouwen en de volledigheid van zijn wat we ervaren door dit onderdeel van vruchtbaarheid.

Bronnen

https://www.maisiehill.com/blog/the-four-seasons-of-your-menstrual-cycle

https://www.unicef.org/rosa/stories/7-alarming-myths-about-periods-we-have-end-now

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4597651/naar-brits-voorbeeld-doorslikken-van-de-pil-en-stoppen-met-de-stopweek

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324403#2.-Unsafe-to-keep-skipping-your-period?

https://loonwijzer.nl/salaris/gelijkloon/loonverschil-tussen-mannen-en-vrouwen-veelgestelde-vragen

https://groundswell.org/women-spend-hundreds-of-extra-dollars-per-year-heres-one-easy-out/

https://www.menstruatiecup-info.nl/kiezen/grootte/bloedverlies/bloedverlies.html