Het mandela effect is een vreemd phenomeen, waarbij grote groepen mensen zich dezelfde situatie verkeerd herinneren. De reden dat mensen zich deze dingen massaal verkeerd herinneren is niet aangetoond. Afhankelijk van wie je het vraagt is het een error in onze geheugens, of een bovennatuurlijk fenomeen.
Het fenomeen is vernoemd naar het voorbeeld dat betrekking heeft op Nelson Mandela. Een grote hoeveelheid mensen herinnert zich dat Nelson Mandela in de jaren 80 is overleden in de gevangenis. Terwijl hij in werkelijkheid pas in 2013 is gestorven.
Een paar coole voorbeelden
Hoeveel staten heeft de VS? 50,51,52?

Zie jij het verschil?
Monopoly
Sex … the city

Tinkerbell

Note van de auteur: Ik kan me dit nog goed herinneren. Ik heb dit gecheckt met enkele van mijn vriendinnen en zij zeggen dat ze dit ook nog weten. Mocht er iemand zijn die kan bewijzen dat er een Nederlandse versie is van Disney films waarin Tinkerbell over het kasteel vloog en op het einde met haar toverstafje een punt op de ‘i’ zette. Laat het me dan weten. Ik ben erg benieuwd.
E.T.

Duplo…

Volvo

Enkele verklaringen
Onderverdeelt in:
- Wetenschappelijke verklaringen
- Metafysische verklaringen
Wat is er nu waar?
- Niet één antwoord.
- Niet één verklaring kan alle mandela effecten verklaren.
Zet je even aan het denken

Spelling miskenningen

Interpunctie

Het kan gebeuren dat door de manier waarop we dingen uitspreken, we gaan denken dat namen anders gespeld worden dan dat we zouden verwachten.
Spelling
Herinner jij je:
Wetenschappelijke verklaringen???
Spelling
- Interpretatie van gesproken woorden
- Interpretatie van leestekens
Mensen zien dit als een wetenschappelijke verklaring. Ze denken dat mensen zich verkeerd herinneren hoe je bepaalde dingen spelt, omdat het makkelijk te verwarren is met hoe je het in werkelijkheid spelt. Vooral wanneer de uitspraak van woorden fonetisch kan leiden tot meerdere spellingen. Dit zou een logische verklaring kunnen zijn voor enkele Mandela effecten.
Vals geheugen
Bekend voorbeeld:
- Valse bekentenissen in rechtszaken. Er zijn vele voorbeelden van rechtszaken in bijvoorbeeld de U.S. waarbij mensen onterecht zijn veroordeeld omdat een ander zich de gebeurtenis verkeerd herinnerd.
Ons geheugen wordt als het ware constant bijgewerkt. Iedere keer dat je een verhaal vertelt, verandert de herinnering. We passen kleine details in de herinnering aan.
We vertrouwen op ons geheugen omdat het zo echt aanvoelt.
Valse herinneringen kunnen dus verklaren waarom iemand zich iets herinnert wat niet gebeurd is. Maar het verklaard niet waarom groepen mensen zich hetzelfde ding herinneren wat niet gebeurd is.
Suggesties gaan geloven
- Je hersens kunnen iets gaan geloven, omdat een ander persoon het verhaal en de bijpassende details aan je vertelt. Ze gaan de details als realistisch beleven.
Metafysische verklaringen
Meerdere tijdlijnen
- Meerdere mogelijke uitkomsten op een situatie.
- Mensen herinneren zich de “verkeerde” uitkomst.
Een persoon is in staat om zijn of haar toekomst te veranderen, door zijn interne gedachten en gevoelens aan te passen. Door de law of attraction gaat een persoon andere “uitkomsten” aantrekken op een situatie in zijn of haar leven. Sommige van deze uitkomsten worden uiteindelijk niet voltrokken omdat een persoon andere situaties is gaan aantrekken. Het kan zijn dat een persoon voor langere tijd een situatie aan heeft getrokken waarin hij of zij zou sterven. Maar niet lang voordat dit zou gaan gebeuren andere dingen is gaan denken en voelen. Hierdoor trekt deze persoon door middel van de law of attraction toch een positiever einde aan waarin hij of zij blijft leven.
Dit zijn allebei potenties die tot realiteit kunnen komen. Sommige mensen denken dat het mandela effect wordt veroorzaakt doordat wij ons een andere potentie kunnen herinneren, dan de potentie die zich werkelijk heeft voltrokken.
Dit zou gebeurd kunnen zijn bij Nelson Mandela. Als we deze theorie zouden geloven dan is hij blijven leven doordat zijn gedachten en gevoelens positief waren. Maar er zou een potentie hebben bestaan waarin dit niet het geval was en waarin hij zou zijn gestorven in de jaren 80.
Parallel universe
- Het idee dat jij in meerdere universums bestaat die lijken op deze realiteit, maar dan met kleine veranderingen.
- Parallelle universums theorieën gaan ervan uit dat er meerdere universums/ werelden bestaan die lijken op deze, met wellicht ook dezelfde mensen die er leven. Een theorie die het Mandela effect zou verklaren is dat de kleine dingen die anders zijn in deze werelden worden herinnerd door mensen op deze aarde in dit universum.
Tijdreizigers veranderen de tijdlijn 😛

Zou het niet geweldig zijn.
We kunnen ons allemaal voorstellen hoe dit zou gaan. Iemand uit de toekomst verandert kleine dingen in het verleden. Een gedeelte van de mensheid herinnert zich hoe het was voordat de tijdreiziger iets aanpaste. Het andere gedeelte herinnert zich dit niet.
Ga verder kijken.
Doe jezelf een lol en kijk eens online naar de mandela effecten die bekend zijn. Je zult wellicht zien dat een aantal zaken anders zijn dan dat je je herinnert….